PASZTET CHIŃSKI



Składniki:
pies, olej, woda, majeranek, warzywa

Sposób przygotowania:
Wypatrosz psa. Następnie na patelni podgrzewaj olej aż do wrzenia. Podsmażaj na niej wnętrzności, dodaj do nich trochę wody i szczyptę majeranku. Resztę psa piecz w piekarniku przez pół godziny (jeśli pies jest duży - godzinę) w temperaturze 150 °C. Następnie posiekaj drobno warzywa i włóż w psa (w jego pieczoną część). Na koniec wyłóż psa na płytki talerz, obłóż go wnętrznościami. Smacznego!

Ciekawostki:
Pasztet chiński pierwsze zaczęły jadać tygrysy. Powstał jako zastępcza forma pasztetu z Chińczyka, jaki niegdyś był popularną potrawą. Jednak te kotowate stwierdziły, że ludzie nie są zbyt smaczni. Wtedy tygrysy jeszcze nie wkładały do psa warzyw. Zaczęły to robić dopiero kuny. Na lamparcich przyjęciach czasem podaje się dziwne danie, tylko w części podobne do oryginalnego pasztetu chińskiego: wnętrzności są wkładane do psa (obowiązkowo rudego) zamiast warzyw, do ogona dowiązywany jest strzęp skóry pomalowanej w czarne obrączki, uszy zaokrąglone nożycami, a całość jest przykrywana cętkowaną skórą (taką samą jak ta doczepiana do psiego ogona). Ma to być drwina z jaguarów. Z kolei lisy wkładają w psie uszy i do pyska po dwie myszy.
Tak więc każdy gatunek dodał do pasztetu chińskiego coś od siebie i na stole każdego drapieżnika ta potrawa wygląda i smakuje inaczej.
Gepardy nie lubią mięsa psiego. Dlatego rzadko pojawia się na ich stołach. Z kolei koty domowe jak im się uda zabić psa (co się bardzo rzadko zdarza), to z wielką chęcią go przyrządzają.


<<<