SZALONA NADZIEWANKA


Składniki:

1 kg mrówek, 20 myszy, 10 zajęcy, 1 sarna lub jeleń

Sposób przygotowania:

Najpierw wypatrosz wszystkie myszy, zające oraz sarnę.
Mrówki przebierz starannie i włóż ich tyle samo do każdej myszy. Myszy włóż w zające, zaś te w sarnę. Pamiętaj, by sarnie wymyć racice - można też je natłuszczać smalcem. Następnie zszyj sarnę jelitami. Potem włóż to wszystko razem do piekarnika i piecz 3-4 godziny w temperaturze 250 stopni Celsjusza. Po wyjęciu możesz przyprawić do smaku.
Podawaj na zimno.

Ciekawostki:

Jest to jedna z najbardziej skomplikowanych potraw.
Jako pierwsze wprowadziły ją na swoje stoły gronostaje, nie stosując jeszcze sarny. Użyły ją wilki, u których ten kopytny pojawia się w niemal wszystkich potrawach.
Lisy dodawały do zajęcy i myszy swoje przyprawy o niezrównanym smaku, by potem uczynić z tego danie tylko na specjalne okazje, jak np. śluby, urodziny czy jakieś rocznice.


<<<